Konst i Östersund

I närheten av LUX finns mycket mer konst och kultur att upptäcka. Gallerier, offentlig konst och museum. Här listar vi både det som är gratis att göra, se och besöka samt det som är entrébelagt. Allt inom gångavstånd från LUX.
Se även Visit Östersunds evenemangskalender samt konstföreningens program


Jamtli – konstmuseum & friluftsmuseum

Jamtli är ett populärt utflyktsmål för alla åldrar. Här finns permanenta utställningar om bl.a. Storsjöodjuret, Överhogdalsbonaderna och vardagen för samer och bönder i länet. Utomhus finns ett friluftsmuseum med byggnader, miljöer och hantverk i olika tidsepoker, från vikingatiden till modern tid. Sommartid förvandlas utemiljön till Jamtli Historieland där historien levandegörs av skådespelare, bland annat med populära föreställningen Fem myror är fler än fyra elefanter. Entrébelagt, förutom besök till Jamtli Kafé och Jamtli Butik.
jamtli.comKarta


Nationalmuseum Jamtli

Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Nationalmuseum Jamtli är filial till Nationalmuseum Stockholm och konstverken till utställningarna hämtas från samlingarna som består av cirka 700 000 föremål från 1500-talet och fram till idag. Museibyggnaden kallas för ”Skrinet” utifrån sin arkitektur och att innehållet är Sveriges nationalskatter. Ingår i Jamtlis entré.
jamtli.comKarta


Östersunds Stadsmuseum

I tre rum på bottenplanet visas historien om Östersund mellan åren 1786 och 1930. Att se utställningen är som att stadsvandra, fast inomhus. Här visas även en hel del konst som är historiskt intressant, bland annat skulpturer av Olof Ahlberg. Fri entré.
foreningengamlaostersund.seKarta


Ahlbergshallen Östersund

En våning upp i Östersunds Stadsmuseum ligger konsthallen som heter Ahlbergshallen. Utställningarna arrangeras av Härke konstcentrum och Östersunds konstklubb. Fri entré.
ostersund.seKarta


Offentlig konst i Östersund

I Östersund finns många lättillgängliga publika konstverk – skulpturer, väggmålningar, landart, reliefer, konstinstallationer med mera. Östersunds kommun har samlat alla konstverk och konstnärer på en sajt med karta och sökfunktion, där det även finns förslag på konstrundor i olika stadsdelar. Gratis.
konstwebben.ostersund.se


Primusrummet – Regionens hus Jämtland Härjedalen

Utställningslokal döpt efter Östersundskonstnären Primus Mortimer Pettersson. Här visas målningar, textila verk, grafik och objekt som ingår i Region Jämtland Härjedalens över 8500 verk stora konstsamling. I närheten finns även flera av regionens offentliga gestaltningar. Fri entré.
regionjh.seKarta


Gaaltije – samiskt museum

Gaaltjie betyder ”kallkälla” på sydsamiska. Det sydsamiska museet fungerar som en kunskapskälla för sydsamisk kultur, historia och näringsliv. Fasta och tillfälliga utställningar och evenemang samt butik med samiskt hantverk och böcker. Fri entré.
gaaltije.seKarta


Drejeriet Galleri & butik

Butik och utställningar med keramik och glas av samtida konstnärer och konsthantverkare.
drejeriet-keramik.seKarta


Svenssons Ramar

Ansedd ramaffär och konsthandel som regelbundet har konstutställningar.
svenssonsramar.seKarta


Storsjöhyttan – Östersunds glashytta

Nere vid Östersunds hamn vid Storsjön ligger en glashytta där du både kan se glas blåsas, handla i butiken och besöka utställningen. Ingen entré.
storsjohyttan.comKarta


Sofias Galleri

Öppen ateljé och butik på Storgatan där du kan se på när oljemålningar med motiv från fjällvärlden målas av Sofia Ohlsén.
sofiasgalleri.seKarta


Galleri Renée

Galleri och konsthandel strax utanför Östersunds centrum. Har regelbundet utställningar.
FacebookKarta


C:nen Östersund

C:nen är en marknadsplats för kreativa entreprenörer. Här finns design, konsthantverk och konstutställningar.
FacebookKarta


Skåpet

”Skåpet” är ett konstprojekt på Östersund busstation som drivs av IntraGalactic Art Collective.
HemsidaKarta


Kerstin Öhlin Lejonklou – smyckeskonst

Silversmedja med utställning av silversmycken. Kerstins smycken finns bland annat representerade i Nationalmuseums samlingar.
ohlinlejonklou.nuKarta


Konst på elskåp

Elskåp utsmyckade med motiv från lokala konstnärer längs Prästgatan Östersund – Kajsa Tuva Werner, Sofia Ohlsén, Anna Vidmark, Henrik Ljusberg, Kai Lundin, Anna Cronheden, Lennart Samor, Anni Thorn, Theresa Christiansson, Charlotta Söderbom och Annika Damm.
Mer info/karta


Ateljé 65 – konstateljé och fönsterutställning

I bottenplan på Hellströmska Palatset, Prästgatan 65, har några konstnärer sin ateljé och ställer ut sina konstverk i fönstren. Nära Österängsparken där det finns skulpturpark med betongskulpturer av Kent Sjödin.
Karta


Studio Henrik Ljusberg – ateljé

I centrala Östersund har fotografen och konstnären Henrik Ljusberg sin studio.
Karta


Tullgatan 6 – ateljé

Konstateljé och arbetslokal för konstnärer. Har regelbundet utställningar.
FacebookKarta


Studio Bergsgatan 29 – ateljé

Konstateljé på Frösön som ibland inbjuder deltagande i konstprojekt.
konstfoto.comKarta