Where I come from

18 november 2019 – 23 november 2019

”Vi tror att det bästa sättet att marknadsföra Jämtland Härjedalen är att lyfta fram berättelser, som får de som redan bor här att känna sig stolta över sin plats och tillvaro. Tillsammans skapar vi stolthet och sprider bilden av Jämtland Härjedalen som vi som bor här älskar.”

Så beskriver initiativet Where I come from bakgrunden till alla de porträtt de dokumenterat och som de visade upp i en utställning med foto, film och texter. Arrangerades av Where I come from med stöd från Region Jämtland Härjedalen.


Sustainable Fashion Week

7 oktober 2019 – 13 oktober 2019

Sustainable Fashion Week arrangerades för första gången 2019. Hos LUX var utställningen av Kerstin Öhlin Lejonklou en av veckans programpunkter.

Amazing! ?? Bilderna från "This Is Not A Fashionshow!" är här! Modevisningen som ägde rum på Norra Station Café den 12 oktober, skapad av fantastiska stylisten Alexandra Lundberg! ?

Slået op af Sustainable Fashion WeekTirsdag den 29. oktober 2019

Konstens Vecka

28 september 2019 – 6 oktober 2019

Konstens Vecka är en riksomfattande konsthändelse som äger rum
vecka 40 varje år. Det är en vecka då Sveriges Konstföreningar vill skapa
extra uppmärksamhet kring samtidskonst i hela landet och inspirera till att presentera konst i många intresseväckande former.

Länsfinalen hölls lördag 4 oktober 2019 på LUX / Norra Station med Konstpub, Konstquiz med Anna Erlandsson och Maya Westerlund, musik med DJ Christoffer Svensson. Arrangör: Jämtlands Läns Konstförening i samarbete med Sveriges Konstföreningar Jämtland-Härjedalen, Region Jämtland Härjedalen, Östersunds kommun och Jamtli.

Utställningen ”Fotografier från 60-tal till idag – ett livslångt skapande” av Kerstin Öhlin Lejonklou var en av veckans många programpunkter. På kvällen den 4 oktober 2019 hölls även ett Artist talk mellan Kerstin Öhlin Lejonklou och Sanna Svedestedt Carboo.


Karin Wiberg

7 september 2019 – 20 oktober 2019

Hos LUX visas två stora fotoprintar av Karin Wibergs skulpturer som finns med i utställningen ”Ögonblick / Moments” på Jamtli. Fotograf: Ida Magntorn.

Skulptören Karin Wiberg fascineras av naturen och skogen. Skogen där man kan tappa bort sig och lämna sin vanliga stig, komma in på osäker mark och inte riktigt veta vad som ska hända. På Jamtlis friluftsområde uppenbarar sig hennes skulpturer som skira ljusa varelser i naturen, djur som har människors blick, människor med djurs undran.

Skulpturslingan startar i Konstlobbyn i Nationalmuseum Jamtli och tar dig sedan ut på uteområdet där de magiska figurerna möter dig på Tingskullen, i parken nedanför restaurang Hov och vid dammen intill Jamtlis kyrka.

Utställningen arrangeras av Jämtlands Läns Konstförening i samarbete med Jamtli.


Frisöreleverna Storsjögymnasiet

10 maj 2019

Frisöreleverna på Storsjögymnasiet lånade LUX och arrangerade vernissage med håruppsättningar och kostymer inspirerat av fotokonstnären Kirsty Mitchells konstnärskap.

”Frisörläraren Bitte Håf säger att idén växte fram under en lärarresa till Stockholm där de, även om utställningen hade premiär dagen efter, lyckades få se några av fotografierna. De fick även då äran att träffa kvinnan bakom verken. Eleverna gillade direkt idén om att skapa egna tolkningar av verken.”
Reportage av Veronica Daniele i Östersunds-Posten

Våra frisöreleverna samlade inspiration från fotokonstnären Kirsty Mitchell för att skapa kreativa och estetisk fina…

Slået op af StorsjögymnasietFredag den 10. maj 2019

Frisöreleverna i Östersund blev inspirerade av fotokonstnären Kirsty Mitchell som skapade drömska sagoväsen för att…

Slået op af P4 Jämtland Sveriges RadioTorsdag den 9. maj 2019