Daniel Nilsson

1 april 2023 – 6 maj 2023

→ Vernissage lördag 1 april kl.12-16. Öppet för alla.

Hemmakontor är ett tidsdokument som med värme och humor skildrar en av de mest dramatiska perioderna i modern tid. Det är också en fotografisk skildring av människans uppfinningsrikedom.

Daniel Nilssons bilder av de hemmakontor som poppade upp i Sverige, som ett resultat av de nedstängningar som följde i pandemins spår, visar hur annorlunda arbetslivet blev för många av oss.

Plötsligt tog vi med oss vårt jobb hem och tvingades – via nya tekniska bekantskaper som Teams och zoom – att bjuda in kollegor till våra stökiga tvättstugor, källare och förråd. I kök där disk växt på hög har vi haft löneförhandlingar. I hobbyrum där träningskläder hängt på tork har vi haft mysiga eftermiddagsfikor. I obäddade sovrum har vi haft styrelsemöten.

Längs vägen har vi bevittnat en av de största arbetslivsförändringarna i modern tid, en förändring som kommer att ta plats på en historisk tidslinje.

Det är i ljuset av detta som Daniel Nilssons fotografier av hemmakontor bör betraktas. Som ett paradigmskifte, där kontor och arbetsplats inne i överbefolkade städer inte längre är självklara nödvändigheter – och där människan gör sitt bästa för att finna sin roll i en ny tid.

Bilderna från Hemmakontor utsågs till Årets Vardagslivsreportage 2021 och har i olika medier refererats till som en historisk samtidsdokumentation.

Om Daniel Nilsson

Daniel Nilsson (f. 1978) är bildjournalist bosatt i Malmö. Han arbetar främst för svenska dagstidningar och magasin och hans bildprojekt kännetecknas ofta av ett färgrikt bildspråk och humoristiska vardagsskildringar.

Nilsson är flerfaldigt prisbelönt, både i svenska Årets Bild och internationellt för sina bilder och reportage. År 2022 mottog han det prestigefyllda Lars Tunbjörkpriset med motiveringen ”hans unika tidsdokument Hemmakontor är kronan på verket i en dokumentärfotografisk gärning som genomsyras av humor och skärpa”.