August Nilsson är född 1986, uppvuxen i Stockholm och Skåne och numera boende i Hallands skogar där han till slut hittat sitt hem och sammanhang. August är utbildad vid Pernbys målarskola i Stockholm, Gerrit Rietveld Academie i Holland samt Valand i Göteborg och har varit verksam konstnär i 15 år. August säger själv att han helst/mest målar naturen, fast lite skevt, med krumelurer och en uppvriden färgskala, och han har alltid funnit mest ro nära rötterna.

Om utställningen:
Rotvälta. Detta naturens mystiska och lockande väsen. Rent praktiskt handlar det om ett träd som har fallit omkull och slitit med sig rotsystemet. Skapat en vägg med jord, rötter och skogens förruttnelser. I fantasins värld blir rotvältan något som är både fascinerande och skrämmande. Ett hål till underjorden som när som helst kan slå igen gapet runt dig, om du råkat få den dåliga idén att kliva ner. Likt en råttfälla med ambitionen att sluka dig och återbörda dig till naturens kretslopp. Något som faktiskt har hänt människor ett gäng gånger i våra svenska skogar. Att slukas av skogen kan såklart låta som en mardröm men också som en fantasi som har fått egna vingar och skenat i väg.
…Lite så är konsten som August skapar. Inte på något sätt en mardröm men den befinner sig på ett vackert sätt i gränslandet mellan dröm, fantasi och verklighet. Efter flera år i Stockholm flyttade han och familjen till Råmebo, fem mil nordost om Hishult i Hallands inland. Tillbaka till landet. Med den flytten så blev naturen en större del av hans konst. Nu kan han enkelt kliva ut genom dörren och hamna rakt in i sin pågående målning. Drömlika landskap med poppande färger samsas med skeva djur och mystiska figurer som bara står där i det halvt dolda och ruvar på något lurigt. Nästan alltid i samklang med naturen. Tittar man tillräckligt noga på Augusts tavlor så är det faktiskt lätt att låta fantasin skena. Man får helt enkelt passa sig så att man inte blir uppslukad av målningarnas magi och till slut hamnar där under rotvältan. Återbördad till skogen, för evigt. Amen.

Text Daniel Söderberg, redaktör

Utställningen ROTVÄLTA visas på LUX 24 juli-31 augusti.