5 april 2024 – 7 juni 2024

THE JAMTLI CHRONICLE är ett fotoprojekt som tagit plats mellan de tre konstnärerna Johan Bergmark, Kristian Pohl och Eirik Vandvik Johnsen.

“I ett försök att visa människans rovdrift på naturen har 3 fotografer valt det vackraste av alla landskap. Jämtland. Vi ville bara ha kul, vi ville jobba utanför ramarna och vi ville jobba ihop. Att vara fotograf är ett mycket ensamt jobb. Nu valde vi att göra något tillsammans.

Projektet är vår kommentar till den nya ruraliseringen. Att människor söker sig ut i vildmarken, utan att egentligen vilja vara där. Det byggs överallt i skogarna runt Åreskutan. Människor bygger lyxvillor som de knappt besöker.
Naturen är allas. Allemansrätten är unik i Sverige. Samtidigt så äger ingen naturen. Men människan skiter i det. I de allra vackraste av landskap ska hon bosätta sig, ta för sig och bre ut sig. Utan att fråga om lov.

Det här är vårt skrik på hjälp. Vi har försökt att skildra skövlingarna av den sista vildmarken med humor. Men det vi gör är på största allvar.”

Projektet THE JAMTLI CHRONICLE har utgått från ett manifest, ett dogma att förhålla sig till, som konstnärerna enats om. Bilderna skulle tas under två halvdagar, i slutet av varje dag skulle bilderna väljas ut och redigeras. När andra dagen var till ända skulle bilderna vara 19 till antalet. Dessa 19 bilder fick sedan inte bytas ut eller ändras. Efter första besöket i Åre under september 2019 visste de inte att de skulle återvända men har nu har besökt och fotograferat i trakterna kring Åre och Östersund, vid fem olika tillfällen och årstider.

Under torsdagen 4 april och fredagen 5 april kommer gruppen att göra en ytterligare fotosession i Östersund, som ett performance. Dessa bilder skapas under samma förutsättningar som tidigare bilder och blir projektets sjätte verk, som visas i ett projicerat bildspel under utställningen på LUX.

Vernissage 5 april kl.17.00-20.00