→ Konstnärssamtal mellan Karl Gustav ”Kape” Hedström och Gunilla Classon i samband med länsinvigningen av Konstens Vecka fredag 27 september kl.19 på LUX. Alla är välkomna.
TOLKNINGSFÖRETRÄDE – Höstens grupputställning på LUX
Under hösten 2024 vill galleri LUX i Östersund lyfta samtida konstnärer med anknytning till Jämtland /Härjedalen. Konstnärer med både lång och kort yrkeskarriär har bjudits in till en gemensam utställning utifrån ett kreativt upplägg där de tolkar varandras verk.
Utställningen heter ”Tolkningsföreträde” och vi ser framför oss ett myller av omtolkningar i vitt skilda material och omfång stå sida vid sida med de ursprungliga originalverken. En plats där besökaren får se hur olika konstnärer med sina hantverk och tekniker tar sig an och belyser andras verk, genom sin egen process.
Vi som curerar utställningen har bjudit in konstnärer inom olika fält, för att sedan para ihop de konstnärer som ska tolka varandras verk. Utställningen består av totalt 24 verk skapade av tolv konstnärer. Varje konstnär ställer ut det originalverk som en annan konstnär tolkat, och ett nytt verk som är tolkningen av en annan konstnärs originalverk.
August Nilsson är född 1986, uppvuxen i Stockholm och Skåne och numera boende i Hallands skogar där han till slut hittat sitt hem och sammanhang. August är utbildad vid Pernbys målarskola i Stockholm, Gerrit Rietveld Academie i Holland samt Valand i Göteborg och har varit verksam konstnär i 15 år. August säger själv att han helst/mest målar naturen, fast lite skevt, med krumelurer och en uppvriden färgskala, och han har alltid funnit mest ro nära rötterna.
Om utställningen: Rotvälta. Detta naturens mystiska och lockande väsen. Rent praktiskt handlar det om ett träd som har fallit omkull och slitit med sig rotsystemet. Skapat en vägg med jord, rötter och skogens förruttnelser. I fantasins värld blir rotvältan något som är både fascinerande och skrämmande. Ett hål till underjorden som när som helst kan slå igen gapet runt dig, om du råkat få den dåliga idén att kliva ner. Likt en råttfälla med ambitionen att sluka dig och återbörda dig till naturens kretslopp. Något som faktiskt har hänt människor ett gäng gånger i våra svenska skogar. Att slukas av skogen kan såklart låta som en mardröm men också som en fantasi som har fått egna vingar och skenat i väg. …Lite så är konsten som August skapar. Inte på något sätt en mardröm men den befinner sig på ett vackert sätt i gränslandet mellan dröm, fantasi och verklighet. Efter flera år i Stockholm flyttade han och familjen till Råmebo, fem mil nordost om Hishult i Hallands inland. Tillbaka till landet. Med den flytten så blev naturen en större del av hans konst. Nu kan han enkelt kliva ut genom dörren och hamna rakt in i sin pågående målning. Drömlika landskap med poppande färger samsas med skeva djur och mystiska figurer som bara står där i det halvt dolda och ruvar på något lurigt. Nästan alltid i samklang med naturen. Tittar man tillräckligt noga på Augusts tavlor så är det faktiskt lätt att låta fantasin skena. Man får helt enkelt passa sig så att man inte blir uppslukad av målningarnas magi och till slut hamnar där under rotvältan.Återbördad till skogen, för evigt. Amen.
Text Daniel Söderberg, redaktör
Utställningen ROTVÄLTA visas på LUX 24 juli-31 augusti.
Illustratören Marcus-Gunnar Pettersson ligger bakom det projekt som under de senaste åren sammanfört 219 svenska tecknare i en landsomfattande brevväxling där de tillsammans skapat 55 vikgubbar, enligt samma princip som leken vi minns från barndomen. Det började som en idé utifrån en vilja att bryta ensamheten i arbetet som tecknare, en vilja att samarbeta och hitta tillbaka till lekfullheten. Marcus-Gunnar fick snabbt positiv respons från det tiotal tecknare han först vände sig till, han frågade några till och idén utvecklades till att ett femtiotal konstnärer skulle kunna skapa tio vikgubbar, det skulle kunna bli en liten utställning av det. För att vara på den säkra sidan gick frågan ut till fler, och snart hade det hela växt till att bli något mycket större. Under två års tid har Marcus-Gunnar organiserat brevväxlingen mellan de över 200 tecknare som deltagit i projektet, bland annat Joakim Pirinen, Jan Lööf, Eva Lindström, Maria Nilsson Thore, Olof Landström, Gunna Grähs, Stina Wirsén, Owe Gustafson, Lasse Åberg, Sara Lundberg, Eva Eriksson, Ellen Ekman, Sven Nordqvist och många fler.
Viktig information till våra medlemmar: Utställningen Vikgubbar visas över hela landet under året och samtliga inkomster från försäljning av verken går till organisationen MiND, som arbetar för psykisk hälsa. Observera att LUX och JLK med anledning av detta inte kan erbjuda någon medlemsrabatt vid denna utställning.
Utställningen genomförs med stöd av Region Jämtland Härjedalen.
THE JAMTLI CHRONICLE är ett fotoprojekt som tagit plats mellan de tre konstnärerna Johan Bergmark, Kristian Pohl och Eirik Vandvik Johnsen.
“I ett försök att visa människans rovdrift på naturen har 3 fotografer valt det vackraste av alla landskap. Jämtland. Vi ville bara ha kul, vi ville jobba utanför ramarna och vi ville jobba ihop. Att vara fotograf är ett mycket ensamt jobb. Nu valde vi att göra något tillsammans.
Projektet är vår kommentar till den nya ruraliseringen. Att människor söker sig ut i vildmarken, utan att egentligen vilja vara där. Det byggs överallt i skogarna runt Åreskutan. Människor bygger lyxvillor som de knappt besöker. Naturen är allas. Allemansrätten är unik i Sverige. Samtidigt så äger ingen naturen. Men människan skiter i det. I de allra vackraste av landskap ska hon bosätta sig, ta för sig och bre ut sig. Utan att fråga om lov.
Det här är vårt skrik på hjälp. Vi har försökt att skildra skövlingarna av den sista vildmarken med humor. Men det vi gör är på största allvar.”
Projektet THE JAMTLI CHRONICLE har utgått från ett manifest, ett dogma att förhålla sig till, som konstnärerna enats om. Bilderna skulle tas under två halvdagar, i slutet av varje dag skulle bilderna väljas ut och redigeras. När andra dagen var till ända skulle bilderna vara 19 till antalet. Dessa 19 bilder fick sedan inte bytas ut eller ändras. Efter första besöket i Åre under september 2019 visste de inte att de skulle återvända men har nu har besökt och fotograferat i trakterna kring Åre och Östersund, vid fem olika tillfällen och årstider.
Under torsdagen 4 april och fredagen 5 april kommer gruppen att göra en ytterligare fotosession i Östersund, som ett performance. Dessa bilder skapas under samma förutsättningar som tidigare bilder och blir projektets sjätte verk, som visas i ett projicerat bildspel under utställningen på LUX.
Lotta Sjöberg, Järfälla, är tecknare och textilkonstnär. Med svart humor och ordlekar tar hon sig an teman som psykisk ohälsa, kvinnliga kroppsideal, politik, nyheter, liv och död. Människans relation och kärlek till skogen är ett annat tema. Broderandet blir ett tålmodigt och omsorgsfullt tecknande, ett rum för långsamma tankar i en rusande samtid.
VERNISSAGE 25 NOV, ARTIST-TALK och WORKSHOP, 24 NOV & 26 NOV
MIRIAM PARKMANS PALETT är en inbjudan till textilkonstnären och vävaren Miriam Parkmans bildvärld, där färgen är central och det pågående livet skildras i oväntade möten mellan traditionella tekniker och egna uttryck. Med inspiration från 1940-1960-talens design och kultur, naturens skiftande landskap och ett när känsloliv väver Miriam Parkman särpräglade ryor, bild- och rölakansvävar som knyter an till ett uråldrigt berättande genom väv. Med dagliga, dagbokslika digitala flöden dokumenteras och omvandlas ögonblick, händelser och perioder till varp och inslag, och får en djupare mening. Eller blir bara rent dekorativa. Välkomna till Miriam Parkmans Palett.
Utställningen inleds med en hel helg fylld av aktiviteter runt Miriams textila konst:
Fredag 24/11:Artist Talk och förhandsvisning kl. 19-21 Miriam Parkman berättar om sitt konstnärskap – inspiration, process och arbetssätt. Dryck och tilltugg finns i galleriet, Ida Wiktorsson spelar skivor och sätter ytterligare stämning denna fredagkväll. Öppet för alla, varmt välkomna!
Lördag 25/11: Vernissage kl. 12-16 Utställningen öppnar och konstnären finns på plats! Öppet för alla.
Söndag 26/11: Workshop i ryateknik kl. 13-16 FULLBOKAT! Med inspiration från utställningen och under ledning av Miriam Parkman ges deltagarna möjlighet att prova på rya i en spännande skissteknik. Anmälan krävs. Begränsat antal platser – först till kvarn! Anmäl dig genom att skicka ditt namn och telefonnummer till info@lux.nu (märk mailet ”anmälan workshop”) Från 8 år (i sällskap av vuxen som också deltar i workshopen).
OM MIRIAM PARKMAN: Född 1990 i Sundsvall, uppvuxen i Härnösand, bosatt i Stockholm. Utbildad på Handarbetets Vänner 2013-2016. Medlem i vävgruppen Studio Supersju sedan starten 2016. Hemsida: https://www.miriamparkmantextiles.com/ Instagram: @miriamethel
Utställningen på LUX visar de 42 konstverk, värda ca 115.000 kr, som ska få nya ägare i Stora Konstlotteriet. Varje medlem i Jämtlands Läns Konstförening har varsin lott i dragningen som äger rum 19 november 2023 på Jamtli. Du behöver ej närvara för chans att vinna.
→ Under utställningen av Stora Konstlotteriet har du som medlem möjlighet att hämta en konstposter från tidigare utställningar under 2022-2023 i galleriet.
En grupputställning med tio samtida konstnärer från Luleå i norr till Malmö i söder
Vernissage och konstfest lördag 16 september kl. 18-21! Välkomna!
10 utställare från Luleå i norr till Malmö i söder har bjudits in att skapa verk på temat Porträtt. Unga talanger och etablerade konstnärer skapar tillsammans denna mångfacetterade utställning som består av många olika material och tekniker. Oljemålerier kommer att synas bredvid nyskapande textilkonstverk och otroliga lego-konstverk, för att nämna några. Det blir en fest för ögat och många konstverk som visas för första gången!
Medverkande konstnärer:
Aron Rantatalo, Luleå Robert Lundmark, Skellefteå Hans Brettschneider, Skellefteå Carina Hedlund, Skellefteå Staffan Westerlund, Örnsköldsvik Lennart Samor, Östersund Hans Kvam, Ås Susan Lindström, Storjola Viktor Johansson, Östersund Irina Laaja, Malmö
Utställningen arrangeras med stöd av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kulturrådet. LUX drivs av Jämtlands Läns Konstförening med stöd av Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun.
→ Vernissage lördag 15 juli kl.12-16. Öppet för alla.
I bristen på sol, dåliga vägar och en ständig nyfikenhet att se nånting nytt växer oftast Henrik Ljusbergs projekt fram. Att arbeta med dom är en slags psykologisk befrielse.
Ett sätt att vara på platsen man befinner sig på, där och då, att varsebli och att glååm mer.
I dessa glesa och perifera platser, där ofta naturen påverkats av människan, och människan av naturen finns ett visuellt spindelnät där han finner både melankoli och vemod.
Men där finns också något romantiskt och lockande. Ett lugn och ett utrymme för reflektion.
OM HENRIK LJUSBERG
Henrik Ljusberg är fotograf och konstnär baserad i Östersund. Fotograferar främst dokumentära landskap och porträtt. www.henrikljusberg.com
Utställningen arrangeras med stöd av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kulturrådet. LUX drivs av Jämtlands Läns Konstförening med stöd av Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun.
Medlemmar i Jämtlands Läns Konstförening får fritt hämta ovanstående konstposter50×70 cm under utställningsperioden (begränsat antal). Du får även 10% rabatt på konstköp, 40% rabatt på Jamtlis årskort samt en lott i Stora Konstlotteriet med vinster för 115.000 kr.
”Detta är Vår Puls. Vi har skapat med glädje, kraft och energi under läsåret 22/23 på konstskolan Åredalens Folkhögskola.”
→ Vernissage onsdag 10 maj kl.18.00-19.30. Öppet för alla.
Utställare
Tango Carlsson, Hissmofors Lovisa Forsström, Åre Selma Koski, Jönköping Ann Marie Adler Lingesten, Järpen Antonia Veit, Passau Tyskland Cornelia Browall, Ängelholm Ellinor Öberg, USA Magdalena Grote, Göteborg Matilda Stridsman, Västerås Denniz Björk, Stockholm Ebba Jansson, Järpling Henrik Lindberg, Piteå Jasmine Östlund, Landvetter Josefin Lindehag, Kiruna Julia Halvarsson, Gåije Maja Rosenberg, Västervik Lisa Blum, Helsingborg Madeleine Andersson, Trollhättan Signe Karlsson, Järpen Alma Kvist, Kungälv
Medlemmar i Jämtlands Läns Konstförening får fritt hämta ovanstående konstposter50×70 cm under utställningsperioden (begränsat antal). Du får även 10% rabatt på konstköp, 40% rabatt på Jamtlis årskort samt en lott i Stora Konstlotteriet med vinster för 115.000 kr.