”Tussmörker brådljus”

4 februari 2023 – 25 mars 2023

→ Vernissage lördag 4 februari kl.12-16. Öppet för alla.

Utställningen visar målningar och teckningar i tusch, vattenfärg, kol, blyerts och lite torrnålsgrafik, tillkomna under det senaste decenniet. De har gemensamt träd och en väldig massa skymning, då vi är så rika på träd och mörker i det nya, snöfattiga nord.

Många av bilderna härrör från vandringar genom de små men älskade förortsskogarna i Stockholm, på väg till jobbet eller hem. Under de år de olika bilderna tillkommit och bidat sin tid mestadels i en i en hurts, så har landskapet förändrats. En byggarbetsplats med bortsprängt berg har blivit ett skyskrapeområde. Delar av småskogarna har blivit bostäder, andra reservat. Tält slogs upp i skogen och försvann igen, precis som intresset för människorna som sov i dem.

Annat är från resor, då ögonblick glimrar till och fäster. En varm kvällsutsikt från ett hotell i Draguignan, med röster och bilhorn nerifrån gatan. Ett nattligt besök på ett stängt museum i Constança. En färd från Abisko precis när brittsommaren försvann. Ett jättelikt pilträd som nästan verkar vilja krypa iväg från sin stadspark. Det förlåtande mörkret gör en invand väg gåtfull och en själv vaksam. Kanske är det därför det skymmer så mycket i bilderna.

Om Joanna Hellgren

Joanna Hellgren (född 1981) är illustratör och serietecknare, boende i Stockholm. Hon har arbetat mestadels i bokform, med bilderböcker i samarbete med olika författare och med egna serieböcker. Utställningen visar teckningar, målningar och grafik från ca 2010 och framåt.

Intervju av Isak Laurell, P4 Jämtland – 2h44m in i sändningen: https://sverigesradio.se/avsnitt/2098831#9825

Medlemmar i Jämtlands Läns Konstförening får fritt hämta ovanstående konstposter 70×50 cm under utställningsperioden. Du får även 10% rabatt på konstköp, 40% rabatt på Jamtlis årskort samt en lott i Stora Konstlotteriet med vinster för 115.000 kr.