29 juni 2019 – 24 augusti 2019

”Let there be rock”

Johan Bergmark är en tinnitusskadad rock’n’roll-fotograf med förkärlek för människor. Han föddes 1969 i Kärrtorp söder om Stockholm, uppväxt i Huddinge och Norrland via skytteltrafik. Och det är just där, i Norrland som hans rotsystem passar bäst.

Anledningen till att han kom att börja arbeta med fotografi var bara en lycklig slump. Från början fanns passionen uteslutande runt musiken. Det gör den fortfarande. Men på grund av total tondövhet var han tvungen att hitta ett annat uttrycksätt. Fotografi råkade vara ett medium som passade. Det var lätt för honom.

Johan arbetar både digitalt och analogt, med en mellanformatskamera och svartvit film. Han förespråkar slumpen som en god arbetskamrat. När man jobbar analogt så har den en betydligt större närvaro. Det är när det går ”fel” som det händer något extra.

Han föredrar svartvitt framför färg eftersom det är mindre som ”stör”. Man kommer snabbare åt kärnan i bilden. Uttrycket, ögonen, känslan, formen! Han vill i sina bilder inte leverera några svar. Mycket hellre öppna för frågor. Varför står han där? Varför gömmer hon sig? Vad gör han med handen…? Inspirationen hämtar han från musik, film, litteratur, att se på människor i vardagen, mat, dryck, relationer och allt annat som gör livet värt att leva, eller till ett helvete.

Johan har vunnit priset för Nordens Bästa Rockfotograf två år i rad 1994 och 1995. Han är en av två fotografer som blivit antagna som ledamöter av Konstnärsklubben. Han har haft flertalet separatutställningar både i Sverige och ute i Europa. Publicerad i bland annat Mojo, Uncut, Variety, Empire, Washington Post, Herald Tribune, Rolling Stone och Napp & Nytt m.fl.

www.johanbergmark.com

Fotoposter Johan Bergmark

”Fotografen Johan Bergmark har tagit med sig en arsenal av idoler, artister, rockers och popstjärnor till Östersund. Som ett familjealbum spänner bilder över väggarna i tre rum på galleriet Lux (Olle Ljungström får ta störst plats som rockfamiljens överhuvud).
– Det är mindre som stör när det är svartvitt, säger Johan Bergmark när han förklarar sina kontrastrika porträtt.”
— Karin G Jonsson, Östersunds-Posten

”Ändå är det inte stjärnglansen som bländar i Johan Bergmarks avskalat svartvita motiv. Det är ögonen. Både hans ögon som fotograf och hans objekts ögon. Det märks att han är uppriktigt intresserad av människan – inte bara artisten. Han har en förmåga att se dem han möter på riktigt och lyckas på samma gång ta fram något uppriktigt och intimt i deras blickar. Deras själars speglingar?”
— Sara Strömberg, Länstidningen