23 mars 2019 – 18 april 2019

”Gång på gång är skogarna rosa”

”Gång på gång är skogarna rosa” är ett pågående projektet som undersöker förändringar i naturen och i den textila processen.
Utgångspunkten för de textila bilderna är ett fotografi av en skogsdunge och fungerar som förlaga till screen-trycket. Det är tagit på en vandring genom ett naturreservat, en skyddad natur som är både skör och storslagen. Fotografiet manipuleras, zoomar in och ut på samma bild innan det görs till flera olika tryckramar. Det är ett utsnitt av en större verklighet och blir ett redskap i görandet av de nya bilderna. Screentrycket blir en fusion med tydlig avsikt och förutbestämda idéer med improvisation och slump. Görandet av textilen blir en fysisk handling men också en estetisk process. Textilen komponeras, manipuleras, färgas, trycks och sys fast på ytan, lager på lager av tryck skapar nya bilder av en ursprungsbild. På ytan broderas små glaspärlor som växer fram på det tryckta tyget. Ljuset lyser upp ytan och de olika skikten träder fram.

Martina Skyttberg är född 1989 i Östersund och är nu baserad i Stockholm. Hon har studerat på bl.a. Konstfack och London School of Embroidery. Alla verk i utställningen är screentryck och pärlbroderi på handfärgat sidentyg.

Konstposter Martina Skyttberg

”Titeln på utställningen är tagen ifrån en dikt av 1800-talspoeten Emily Dickinson vars originaltitel är ”Frequently the woods are pink”. Bildspråket i dikten vittnar om en skog i förändring i takt med jordens rotation och årstidernas omväxlingar. Skyttbergs verk blir som en analogi till Dickinsons dikt och den ständiga förändringen återspeglas inte bara i hennes metod och bearbetningsprocess av ursprungsbilden utan också i det färdiga verket.”
— Freddie Ross, Länstidningen

”I utställningen känner jag mig som Hans och Greta när de upptäcker ett karamellhus i en upplyst glänta mitt i den mörka skogen. Jag blir lika förundrad över det jag ser.”
— Maria Ahlström, Volym