30 januari 2021 – 29 april 2021

Den stora utställningen på Jamtli 2020 följs nu av en utställning även på LUX. Ett 30-tal konstverk, utvalda av Rolf Anderzon och Kajsa Willemark, går för första gången att förvärva. Även den omfattande boken om Örjan Norings konstnärskap finns att köpa i galleriet.

Få konstnärer har skildrat melankoli i glesbygd som Örjan Noring (1920–2008). Likaså har få konstnärer målat så explosiva landskapsbilder, där färgfälten kolliderar i snudd på omöjliga möten och där helheten går som en stöt, rätt in i hjärtat, på betraktaren. Få konstnärer har målat så lite inställsamma porträtt av sina grannar, åldrade och krokiga bönder som tiden runnit förbi, som dricker kokkaffe vid köksbordet och håller koll på landsvägen utanför. Det finns ömhet och humor i skildringen av vingliga cyklister och paraplyhukande människor i höststorm längs byvägen, poesi och begrundan i de dova målningarna av övergivna gårdsmiljöer och fallfärdiga hus. I vemodet finns samtidigt en obändig kraft – fjällen brinner i intensiva höstfärger och människorna lever envist vidare i sin egen takt. Det finns en protest mot likriktning, mot effektivitetskrav, mot urbansamhällets normer och värderingar.

Medlemmar i Jämtlands Läns Konstförening får fritt hämta ovanstående konstposter under utställningsperioden. Du får även 10% rabatt på konstköp, 40% rabatt på Jamtlis årskort samt en lott i Stora Konstlotteriet med vinster för 100.000 kr.

Boken om Örjan Norings konstnärskap ”Örjan Noring – att tala från hjärtat och däri känna glädje” finns till försäljning i galleriet. Medlemspris 325 kr (ord.pris 350 kr), betalning via Swish på plats.

Ingång via Norra Station, Hamngatan 11, Östersund
→ Fri entré och tillgängligt för alla
→ Öppet mån-fre 11-19, lör 11-17

Vänligen följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer samt lokala restriktioner. Stanna hemma vid minsta symptom, tvätta händerna ofta och håll avstånd till varandra.