Daniel Nilsson

1 april 2023 – 6 maj 2023

→ Vernissage lördag 1 april kl.12-16. Öppet för alla.
→ Artist talk lördag 1 april kl.14. Daniel Nilsson samtalar med Terje Lindblom, tidigare bildjournalist och numera ansvarig ämneslärare för bildjournalistik på Mittuniversitetet

Hemmakontor är ett tidsdokument som med värme och humor skildrar en av de mest dramatiska perioderna i modern tid. Det är också en fotografisk skildring av människans uppfinningsrikedom.

Daniel Nilssons bilder av de hemmakontor som poppade upp i Sverige, som ett resultat av de nedstängningar som följde i pandemins spår, visar hur annorlunda arbetslivet blev för många av oss.

Plötsligt tog vi med oss vårt jobb hem och tvingades – via nya tekniska bekantskaper som Teams och zoom – att bjuda in kollegor till våra stökiga tvättstugor, källare och förråd. I kök där disk växt på hög har vi haft löneförhandlingar. I hobbyrum där träningskläder hängt på tork har vi haft mysiga eftermiddagsfikor. I obäddade sovrum har vi haft styrelsemöten.

Längs vägen har vi bevittnat en av de största arbetslivsförändringarna i modern tid, en förändring som kommer att ta plats på en historisk tidslinje.

Det är i ljuset av detta som Daniel Nilssons fotografier av hemmakontor bör betraktas. Som ett paradigmskifte, där kontor och arbetsplats inne i överbefolkade städer inte längre är självklara nödvändigheter – och där människan gör sitt bästa för att finna sin roll i en ny tid.

Bilderna från Hemmakontor utsågs till Årets Vardagslivsreportage 2021 och har i olika medier refererats till som en historisk samtidsdokumentation.

Utställningen arrangeras med stöd av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kulturrådet

Om Daniel Nilsson

Daniel Nilsson (f. 1978) är bildjournalist bosatt i Malmö. Han arbetar främst för svenska dagstidningar och magasin och hans bildprojekt kännetecknas ofta av ett färgrikt bildspråk och humoristiska vardagsskildringar.

Nilsson är flerfaldigt prisbelönt, både i svenska Årets Bild och internationellt för sina bilder och reportage. År 2022 mottog han det prestigefyllda Lars Tunbjörkpriset med motiveringen ”hans unika tidsdokument Hemmakontor är kronan på verket i en dokumentärfotografisk gärning som genomsyras av humor och skärpa”.

Medlemmar i Jämtlands Läns Konstförening får fritt hämta ovanstående fotoposter 50×70 cm under utställningsperioden (begränsat antal). Du får även 10% rabatt på konstköp, 40% rabatt på Jamtlis årskort samt en lott i Stora Konstlotteriet med vinster för 115.000 kr.